Biznes w industrialnej przestrzeni, czyli WZ w Cukrowni Żnin
21 października 2024

W październikową sobotę (19.10.br.) studenci z Wydziału Zarządzania Politechniki Bydgoskiej, kierunków zarządzanie oraz finanse i rachunkowość, pod opieką dr Izabeli Chudzyńskiej, mieli okazję doświadczyć nowoczesnych trendów w branży hotelarskiej. Odwiedzili zrewitalizowaną Cukrownię Żnin, która jest nie tylko przykładem udanej adaptacji zabytkowego obiektu, ale również wzorowego wdrożenia proekologicznego podejścia w modelu biznesowym.


Cukrownia Żnin funkcjonuje zgodnie z zasadą 4R: reduce (ograniczaj), reuse (używaj wielokrotnie), recycle (odzyskuj) oraz rethink (przemyśl). Ten kompleks jest jednym z najbardziej interesujących projektów rewitalizacyjnych w Polsce, wykorzystującym potencjał ceglanych budowli, które zostały przystosowane do współczesnych potrzeb turystycznych i hotelarskich, łącząc historię z nowoczesnością oraz zrównoważonym rozwojem.


Serdecznie dziękujemy Panu Andrzejowi Wojciechowskiemu, który pracował w Cukrowni Żnin od 1981 roku, za wspaniałe oprowadzenie po tym zabytkowym obiekcie. Wyrazy wdzięczności kierujemy również do dyrektora operacyjnego, Pana Krzysztofa Milczarka, za jego wsparcie i otwartość na nasze pytania, a także do Pani dyrektor generalnej, Roksany Michalczyk, której zaangażowanie umożliwiło realizację tego wyjątkowego wydarzenia.