Szkolenie Auditor Wewnętrzny Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności dla studentów PBŚ
14 listopada 2022

ZAPRASZAMY STUDENTKI I STUDENTÓW POLITECHNIKI
BYDGOSKIEJ NA SZKOLENIE
AUDITOR WEWNĘTRZNY ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCI
WG STANDARDÓW ISO 22000, FSSC 22000, IFS ORAZ BRC


Szkolenie przeznaczone jest dla kandydatów na auditorów wewnętrznych, osób
odpowiedzialnych za wdrożenie i utrzymanie systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności
w organizacji, a także dla osób zainteresowanych uzyskaniem nowych, przyszłościowych
kwalifikacji zawodowych. Szkolenie zawiera elementy doskonalenia wiedzy i umiejętności
audytowania.
Czterodniowy kurs został przygotowany na podstawie wymagań międzynarodowych standardów
ISO 22000, FSSC 22000, IFS oraz BRC. W trakcie szkolenia będą identyfikowane wymagania
dokumentacyjne w/w standardów, omawiane specyficzne wymagania, dyskutowane obserwacje
audytowe, co pozwoli uczestnikowi na zrozumienie ich treści w trakcie ćwiczeń.


Program szkolenia
DZIEŃ 1
Wymagania systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności wg ISO 22000:2018
Rodzina norm ISO 22000 i ich struktura
Omówienie wraz z interpretacją wymagań ISO 22000
7 zasad systemu HACCP
Podsumowanie i pytania otwarte
Wymagania FSSC 22000 v.5.1
Wprowadzenie do kontekstu GFSI
Omówienie wraz z interpretacją wymagań FSSC 22000
Korzyści z wdrożenia zmian w Systemu Zarządzania Jakością wg FSSC 22000 wersja 5
Podsumowanie i pytania otwarte


DZIEŃ 2
Wymagania standardu IFS v7
Wprowadzenie do standardu i ogólne informacje
Proces przeglądu IFS
Różne typy zakładów produkcyjnych, system oceny
Omówienie wraz z interpretacją wymagań IFS Food
Analiza zagrożeń i ocena powiązanych ryzyk kontra ocena ryzyka
Food Fraud, Food Defence
Podsumowanie i pytania otwarte


DZIEŃ 3
Wymagania BRC Global Standard v9
Wprowadzenie do standardu i ogólne informacje
Proces przeglądu BRC
Różne typy zakładów produkcyjnych, system oceny
Omówienie wraz z interpretacją wymagań BRCGS Food
Kultura bezpieczeństwa żywności
Podsumowanie i pytania otwarte


DZIEŃ 4
Część auditowa
Niezgodności, odniesienie i kwalifikacja niezgodności.
Formułowanie niezgodności
Audit systemu jakości. Proces auditu, rodzaje auditów, zasady auditowania, zarządzanie
programem auditów
Kompetencje i cechy osobowe auditorów
Przygotowanie auditu, plan i lista pytań auditowych
Działania auditowe na miejscu
Raport z auditu
Egzamin


Po zakończeniu szkolenia macie Państwo możliwość otrzymania Certyfikatu potwierdzającego
uzyskane kompetencje auditorskie.


Każdy uczestnik egzaminu, który uzyska pozytywną ocenę i pokryje poniższe koszty otrzyma
certyfikat: Auditora wewnętrznego zarządzania bezpieczeństwem żywności wg standardów ISO
22000, FSSC 22000, IFS oraz BRC wydany przez Jednostkę Certyfikującą TUV NORD Polska.


Zgłoszenia na szkolenie i egzamin należy dokonać na formularzu, najpóźniej do 23 listopada,
łącznie z opłatą za udział na poniższe konto:
TÜV NORD Polska Sp. z o.o. ul. Mickiewicza 29, 40-085 Katowice mBank SA oddział w Katowicach.
Numer rachunku bankowego: 77114010780000404246001009
Z dopiskiem „szk. i egzamin AW ZBŻ – Politechnika Bydgoszcz.”
 

Formularz zgłoszeniowy dostępy TUTAJ